Amikor a méhekre gondolunk általában a méz vagy a virágpor jut eszünkbe, pedig rejtőzik ott egy nagyon fontos anyag is, a propolisz. Ez 5000 éves múltra tekint vissza. Az asszírok és a görögök használták a propoliszt egészségük megőrzésére.

Milyen a propolisz?

Ez egy gyantás, ragacsos anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek. Begyűjtés után átalakítják, majd a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják.

A propolisz fő forrás a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat, de a propolisz számos összetevőjének tulajdonságai még nem pontosan ismertek. Más növényekről, égerről, tölgyről, napraforgóról, fenyőkről is gyűjtenek.

A méhek akkor gyűjtik a propoliszt, amikor nincs nektárgyűjtő szezon, és amikor a fiatalabb dolgozók az utódokat etetik. Általában dél körül gyűjtik, amikor a hőmérséklet 20°C-nál magasabb, és a gyanta folyékony.

Mivel a kaptár belsejében állandóan 35 Celsius-fok körüli a hőmérséklet, magas a páratartalom, és nagy tömegben találhatók rovarok, ezért a körülmények ideálisak lennének a különféle kórokozók, baktériumok, vírusok, gombák számára. A propoliszt a méhek építőanyagként, szigetelésként, védelmi célokra, ragasztóként használják. Propolisszal tömik be a réseket és repedéseket, hogy a kaptár hermetikusan zárt maradjon. A 6 mm-nél nagyobb rések betömésére viaszt használnak. A méhek a propolisszal javítják a lép hibáit. Az egész kas, kaptár belső felületét bekenik propolisszal, hogy megakadályozzák a penészedést. Minden felületet, az új lépeket is bevonják ezzel az anyaggal, hogy így sterilizálják őket. Propolisszal vonják be azokat a kis rovarokat, amelyek betévedtek a kaptárba, ezzel bebalzsamozzák őket, így nem indulnak bomlásnak. A propolisz a közösségi immunrendszer része.

Propolisz összetétele

20 Celsius-fokon és fölötte a propolisz ragadós és gyúrható; hidegben megkeményedik. Színe többnyire barna, de lehet sárga, zöld, piros, fekete vagy fehér is, attól függően, hogy milyen növényről gyűjtötték.

A propolisz kb. 200 féle anyag keveréke. Főbb komponensei: gyanták, balzsamok (50-60%), viaszok (10-30%), illóolajok (8-10%), valamint virágpor, vitaminok, nyomelemek. Mindig találhatók benne zsíroldékony acaricidok, amelyek természetes védőszerek a kártevők ellen.

Legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok. De találhatóak benne vitaminok (B1, B2, B6, C, E), aminosavak, enzimek, ásványi elemek.

flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport, sok gyógynövény a flavonoidoknak köszönheti előnyös tulajdonságait.  A flavonoidok szobahőmérsékleten szilárd, nem illékony vegyületek. A flavonoidok nevüket onnan kapták, hogy a vegyületcsoportba tartozó anyagok zöme sárga színű (flavus latinul sárga). Az UV-fényt elnyelik, így a rovarok számára a virágzat flavonoidtartalma vonzó hatású.

Forever Bee Propolis®

Természetesen a Forever Living sem tudta kihagyni palettájáról ezt az anyagot. A Forever Bee Propolis-t szennyeződésektől mentes, sivatagos területekről gyűjtik össze. A tisztaság további biztosítása érekében különleges tervezésű propolisz gyűjtőket alkalmaznak a Forever Livingnél. A Forever Bee Propolis 100%-osan természetes, nem tartalmaz tartósítószereket, mesterséges színezékeket. 

Kiváló étrend-kiegészítő, amely olyan tápanyagokat tartalmaz, mint vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, aminosavak és nyomelemek.

Ha több információra lenne szükséged a termékkel kapcsolatban, írj nekem vagy kattint IDE!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

 

forrás: wikipedia, foreverliving.com

Hits: 17

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..