A Q10-koenzim egy olyan anyag, amelyet szervezetünk 25-30 éves koráig maga állítja elő, de e kor után szintje hanyatlani kezd. A normálisnak mondható szint 25%-os csökkenése szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, magas vérnyomáshoz és számos más betegséghez vezethet.
CoQ10 koncentrációja azokban a szervekben a legmagasabb, amelyeknek a legnagyobb az energiaigénye – például szív, máj és vese.

 

Felfedezése és története

A Q10-koenzimet elsőként Fredrick L. Crane professzor és munkatársai fedezték fel a Wisconsin Egyetem 1957-ben.


1958-ban Dr. Karl Folkers és munkatársai írták le a kémiai szerkezetét a Merck vállalatnál; 1968-ban Dr. Folkers professzori címet kapott az Austinban található Texas Egyetem Kémiai tanszékén.
1961-ben Peter Mitchel vetette fel az elektrontranszport lánc koncepcióját, és ezért a felfedezéséért 1978-ban Nobel-díjat is kapott.
1972-ben Gian Paolo Littarru és Karl Folkers egymástól függetlenül igazolták a CoQ10 hiányát emberi szívbetegségben.

 

A Q10 forrásai

A CoQ10 vízben oldhatatlan kristályos por. Az élelmiszerek alig tartalmaznak Q10-et, és az így bejuttatott mennyisége az európai országokban is csupán 3-6 mg körül mozog.
Legnagyobb mennyiségben a marha- és a csirkeszívben és csirkemájban találhatóak meg, de ez is csak 50mg/kg. Ezen felül halolajban található még jó arányban, valamint az avokádóban. Zöldségek közül a petrezselyem egy viszonylagos forrása. 

 

Hatása az egészségünkre

A szív- és érrendszeri betegségek prevenciójának egyre teljesebb körű szerepe és a tudatos táplálkozás egyre nagyobb térhódítása közös kapcsolódási pontok kialakításával újfajta megelőzési szemléletet hoz magával. Ezzel párhuzamosan a szabad gyökök káros hatásának, illetve az ellenük való védekezés fontosságának felismerése vezetett el a koenzim-Q10 molekula előtérbe kerüléséhez.
Azóta bebizonyosodott, hogy alapvető szerepe van a sejtek energianyerő anyagcserefolyamatainak redoxirendszereken keresztül végbemenő útvonalaiban.
Bizonyítottan szerepet játszik a szervezet energiaszintjének fenntartásában. Emellett a különböző kémiai molekulák lebomlása során végbemenő oxidációs szám változások katalizálásával csökkenti az oxidatív stresszt, vagyis a szabadgyökök képződését, általános antioxidáns hatásának kifejtésével.

 

A szív egészséges működésének fenntartása

A koenzim-Q10 szintje a szervezetben egyénileg változik, ám csökkenése komoly tüneteket és betegségeket okozhat.

Enyhébb esetben krónikus fáradtságérzés, komolyabb esetben szív- és keringési rendellenességek forrása lehet az elégtelen koenzim-Q10 ellátottság.
A kardiovaszkuláris betegségek kialakításában azért játszhat ilyen fontos szerepet, mert a generalizált érelmeszesedés, mint általános kardiovaszkuláris rizikótényező, kiemelt összetevője a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

A zsírnemű anyagok belső érfalon történő lerakódása után az így kialakult plakkok oxidálódnak (lipidperoxidáció), amely a betegség súlyosbodását, szövődmények (infarktus, agyvérzés) kialakulását okozza. Így az antioxidáns tulajdonságú koenzim-Q10 a lipidperoxidáció gátlásával csökkenti a kockázatot.

Mennyisége az életkor előrehaladásával természetszerűleg csökken. Ebből a tényből indul ki az a feltételezés, miszerint a fiatalság receptjének egyik összetevője lehet, emiatt pótlására idősebb korban kiemelt figyelmet érdemes fordítani.
Segít a szív- és érrendszer egészséges működésének fenntartásában, szívelégtelenségben is igazolódott hiányának jelenléte.

 

Migrénes fejfájások

Azt figyelték meg, hogy a koenzim-Q10 kedvező hatást fejt ki migrénes fejfájásban szenvedőknél.
Mostanáig három vizsgálat történt, amelyek közül kettő kis méretű volt, és nem alkalmazott placebo csoportot, nem randomizált vizsgálatok voltak, és nyílt elrendezésben történtek, a harmadik kettős-vak, randomizált, placebo kontrollos vizsgálat volt, amelyben statisztikailag szignifikáns eredményeket figyeltek meg annak ellenére, hogy a minta kicsi volt, 42 beteg vett részt benne. Az alkalmazott napi adag 150-300 mg volt. Hatékonyan alkalmazták a migrénes rohamok megelőzésében, különösen napi 500 mg magnézium-citrát és 400 mg B2-vitamin alkalmazása mellett.

Rák

A CoQ10-et a rák kezelésében valamint a daganatellenes kezelés által okozott mellékhatások enyhítésében is vizsgálták.

 

Szívmegállás

Egy másik nemrégiben lezajlott vizsgálat szerint a szívmegállás utáni túlélési arány kedvezőbben alakul, ha a test 32–34 Celsius-fokra hűtésének megkezdése mellett Q10-koenzimet is adnak.

 

Vérnyomás

Embereken végzett vizsgálatokból több beszámoló is született arról, hogy a CoQ10 hatással van a vérnyomásra.

A magas vérnyomásban alkalmazott CoQ10 klinikai vizsgálatainak nemrégiben elvégzett (2007) metaanalízise során minden olyan publikált vizsgálatot áttekintettek, amelyben  a magas vérnyomás kezelésében alkalmazták.

A metaanalízist 12 klinikai vizsgálattal (362 beteg) végezték el. Azt a következtetést vonták le, hogy a Q10-koenzim magas vérnyomásos betegeknél akár 17 Hgmm-rel csökkentheti a szisztolés és akár 10 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást, jelentős mellékhatások nélkül.

 

Fogágybetegség

Humán klinikai vizsgálatok alapján összefüggés lehet a CoQ10 szájon át történő alkalmazása és az íny egészségének javulása, az ínyszövet immunreakciója, valamint a beteg íny regenerálódása között.

A szájon át bevett kiegészítés mellett a lokálisan az ínyszöveten alkalmazott CoQ10 enyhítette a gyökérhártya-gyulladást (periodontitis) és az ínygyulladást (gingivitis).

 

Pótlása

A koenzim-Q10 kívülről történő pótlása ma már könnyedén megoldható a gyógyszeripari fejlesztéseknek köszönhetően. Étrend-kiegészítők formájában számos típusban megvásárolható, amely készítményeknek mind felszívódása, mind biológiai hasznosíthatósága kitűnő.

A visszacsatolásos folyamatok viszonylag kevéssé érzékeny változata miatt a szervezet endogén koenzim-Q10 termelődése akkor sem csökken, ha a koenzim-Q10 pótlása kívülről, pirulák formájában történik meg.

Ám mindig csak hivatalosan bevizsgált formát szabad fogyasztani, mert sokan hamisítják és enyhébb esetben a készítmény hatástalan máskor akár egyenesen káros is lehet.

Forrás:
http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/5372/a-koenzim-q10-jotekony-hatasai
https://hu.wikipedia.org/wiki/Q10#Felfedez%C3%A9se_%C3%A9s_t%C3%B6rt%C3%A9nete
https://cleaneating.hu/taplalkozas/q10-hatasa-es-szedese/
http://q10.info.hu/mire-jo-a-koenzim-q10

Hits: 39

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..